Zoeken in deze blog

vrijdag 11 maart 2011

Tsunami

Het is zo raar om te zien dat alles gewoon doorgaat. Het leven rolt gewoon verder alsof er niks aan de hand is. Ik kijk uit mijn raam en zie dat het verkeer door blijft gaan. De bestuurders van de auto’s die voorbij blijven razen zijn volledig onbekend met wat er hand is. De bouwvakkers die het gebouw tegen over mij in elkaar zetten hebben geen idee van wat er gebeurd. Hier zijn er ook geen problemen. De problemen zijn in Japan. 

Japan. Het land van de rijzende zon, maar nu even niet. Een aardbeving van 8,9 op de schaal van richter, de op vijf na ergste ooit, in de zee bij Japan veroorzaakt een tsunami die op het land af raast. Ter vergelijking, de aardbeving die zeven jaar geleden de tsunami veroorzaakte die het leven van zo’n 230.000 mensen nam, was 9,2 op de schaal van richter. Tot nu toe lijkt het er op dat de golf tussen 1 en 4 meter hoog is. De wereld houd zijn adem in, althans, de wereld rond pacific. Want het stopt waarschijnlijk niet bij Japan. De tsunami zal in alle richtingen gaan en in zover als Amerika en Canada zijn tsunamiwaarschuwingen uitgevaardigd. Van de kleinere eilanden in de Pacific is niet meer gehoord.  


                           Een kaart van de Pacific met de tsunami duidelijk aangegeven.


Het blijft raar dat het leven hier gewoon door gaat terwijl aan de andere kant van de wereld zich een ramp voltrekt. Maar dat ligt waarschijnlijk aan mij.

Ik probeer te updaten.

Zoals het nu lijkt komt de tsunami rond 11:57 onze tijd aan bij Indonesië, het eiland Papoea word als eerste geraakt. De bevolking in Indonesië is schijnbaar slecht op de hoogte van de dreiging en er wordt niet veel gedaan om te waarschuwen, voornamelijk het gebrek aan communicatie middelen en de grote afstand is daar debet aan. 

Ooggetuigen verslag uit Japan in het Engels.

In Fukushima-ken, the one next to Miyagi where the tsunami really hit. We had to huddle under desks and there was a real worry that things would start falling - ceiling suffered damage, chairs and desks tipped. Outside the roads are cracked, water is off and lots are without electricity.

To those who are saying learn to swim - with all due respect piss off. Lots of deaths confirmed and I guarantee lots more to come - the wall of debris and water was sweeping away houses, cars, trucks, boats, bridges. It's not a wave of water you can fucking surf, it's an avalanche. Fires raging and nobody knows what's happening to most of MIyagi-ken. Feeling numerous aftershocks - think we're up to around 20 now, some shake more things off shelves, others just shake us around a bit

Things are more than a little tense. Even this far from the quake lots of damage to homes and buildings, and people have been evacuated to disaster centres. Thoughts going to those who have loved ones in Miyagi-ken. As I write this another aftershock - wonder if it will continue into the night?

Twee tot driehonderd lichamen gevonden bij Sendai.

Op dit moment worden er nog steeds een trein en een boot vermist. Aan boord van de boot waren zeker honderd mensen. Het aantal reizigers in de trein is onbekend.
De regering heeft een nucleaire noodtoestand afgeroepen nadat de kernreactor bij Fukushima ernstig beschadigt raakte door de aarbeving.
Het lijkt er op dat de tsunami weinig schade heeft aangericht op Hawaii, toch verwacht men aan de Amerikaanse kust golven van twee meter hoog. Een ooggetuige uit Santa Barbara, Californië, meldde dat er bijna geen golven te zien waren.

Hoewel de ramp zijn tol eist, elk leven is teveel. Kan er, dat klinkt misschien raar, worden gezegd dat er ondanks het verlies van levens er veel meer levens zijn gered door de maatregelen die Japan had genomen. Waarschijnlijk was het dodental en de verwoesting nog veel hoger en erger geweest zonder de Japanse bouwkunde. Want wat opvalt aan de beelden en foto's van de ramp; als er gebouwen verwoest zijn dan is dat ten gevolg van de tsunami. Niet ten gevolg van de aardbeving. En bij een aardbeving van 8,9 op de schaal van richter is dat erg indrukwekkend.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten